Благодаря за този приз, защото не само на думи, но и

...
Благодаря за този приз, защото не само на думи, но и
Коментари Харесай

Кметът на Поморие Иван Алексиев с престижна награда за борбата с езика на омразата и антисемитизма

Благодаря за този приз, защото освен на думи, само че и с действие да покажем, че се противопоставяме на експанзията и всичко, което е срещу човешките права, сподели градоначалникът

Община Поморие получи премия за значими старания в битката с езика на омразата и антисемитизма. Отличието е учредено от Организацията на евреите в България „ Шалом “, офиса на Американския еврейски комитет в София и Федерацията на ционистите в България. Поводът е 84-та годишнина от „ Кристалната нощ “ или „ Нощта на счупените стъкла “, която слага началото на Холокоста в Европа, при който милиони евреи са превърнати в цел на нови нарушавания на човешките права, гонене и геноцид, проведен от нацистите на 9-и и 10 ноември 1938 година

Кметът Иван Алексиев е първият притежател на премията „ Ор Шел Шалом “, в превод от иврит: „ Светлина на мира “, поради ограниченията против продажбата на сувенири с нацистки знаци.

„ Огромно благодаря за този приз, който връчвате на Община Поморие, тъй като е доста значимо изключително в днешния свят, в който живеем, да можем в действителност освен на думи, само че и в деяние да покажем, че се противопоставяме на езика на омразата, на експанзията и всичко, което е срещу човешките права и свободи. Защото „ Кристалната нощ “ е най-мрачната страница  от човешката история и ние би трябвало да я помним. Ние, като кметове, определени от хората да работим за тяхното благополучие, за развиването на нашите градове и нашата страна, сме длъжни да се противопоставяме на всякаква форма на ненавист, принуждение и експанзия. Този приз е самопризнание за работата на управлението и общинска администрация на Поморие. Затова отговорността е толкоз огромна, тъй като би трябвало да продължаваме да даваме този образец “ сподели кметът на община Поморие Иван Алексиев.

 



„ През тази нощ стотици синагоги са опожарени, еврейски домове, магазини, стотици евреи са физически засегнати, убити, над 30 хиляди евреи са отведени в концентрационни лагери. С днешното събитие даваме началото на 80 годишнината от трагичните събития, които се случват в България през 1943 година Благодарение на достойните българи и българската православна черква 48 хиляди евреи, част от българската страна, са избавени от сигурна гибел в концентрационните лагери “, сподели ръководителят на Организация „ Шалом “ доктор Александър Оскар и напомни, че когато общественост, водачи и медии работят дружно против езика на омразата, събития като Кристалната нощ не биха могли да се повторят.

На формалната гала в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция участваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, посланиците на Съединени американски щати, Израел, Турция, Испания, Италия, Австрия, Румъния, Гърция, Франция, Германия, Кипър, Албания, Чехия, Ирландия, Полша, Украйна и Малтийски медал.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР